Rekonstrukce bytu v panelovém domě

Praha 5 – Stodůlky
realizace 2010

investor: Jan Hořejší
autor: Jan Hořejší
náklady: 600 tis. Kč

Rekonstrukce bytu na pražských Stodůlkách obývaného mladým párem bez dětí představuje dobře známý panelákový byt 2+kk s celkovou výměrou 42m2. Jak tomu u těchto bytů bývá, i zde byl stavební stav konstrukce bytového jádra a technických instalací po dlouhé době užívání bez provedení potřebných úprav špatný. Společně s nevyhovujícím prostorovým řešením, které neodpovídalo současným standardům, vyústily plánované úpravy v jeho celkovou přestavbu.

Slabiny původní dispozice z r. 1983 spočívají především v nevhodném mísení soukromé a veřejné části bytu – z malé předsíně je přístupná malá koupelna, záchod a ložnice přímo proti vstupním dveřím, naopak obývací pokoj s kuchyňským koutem je od vstupního prostoru oddělen. Centrum bytu se tak nachází v malé předsíni. Nepříjemný je také tmavý kuchyňský kout umístěný za umakartovým jádrem.

Cílem dispozičních úprav tak bylo oddělení soukromé, společenské a provozní části bytu, které umožnila záměna obývacího pokoje za ložnici a přesun koupelny do prostoru stávajícího kuchyňského koutu. Na předsíň nyní logicky navazuje společenská část bytu (kuchyň a obytný prostor), soukromá část (ložnice s koupelnou) je odsunuta dále od vstupu. Provozní část bytu tvoří průchozí šatna / komora s pračkou a úložnými prostory.

Z původní dispozice byly zachovány pouze obvodové nosné konstrukce a instalační jádro. Nové příčky jsou cihelné (nesoucí kuchyňskou linku a umyvadlo v koupelně) a ostatní sádrokartonové. Instalace jsou zásadně vedeny příčkami, do podlah ani do stropu nebylo zasahováno.

Ačkoliv je byt malý, je poměrně hluboký, což se odráží v řešení interiéru, který charakterizují světlé materiály (bílé stěny a strop, dřevěný smetanový nábytek, světlá kuchyňská linka, ratan). Pro zvětšení volné plochy bytu byly zvoleny velké posuvné dveře mezi ložnicí a obytným prostorem. Pocit prostornosti umocňuje také jednotná červenohnědá podlaha z marmolea a výplně dveří z matového skla. Svítidla jsou nástěnná s papyrovým stínidlem, v kuchyni pak světelná rampa s nepřímým osvětlením využívající odrazu od stropu. Světle zelený keramický obklad koupelny a záchodu vytváří barevný kontrast k podlaze.

Foto: Jaroslav Hejzlar

Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě Rekonstrukce bytu v panelovém domě

© 2017   Architektonický ateliér 2H   |   T: +420 257 220 723   |   E: atelier2h@atelier2h.cz   |   web by: CZECH MULTIMEDIA INTERACTIVE  |  old